Банкеръ Daily

Свят

Манфред Вебер изключи възможността за сътрудничество с десни сили

Кандидатът на Европейската народна партия (ЕНП) за следващ председател на Европейската комисия Манфред Вебер от германския Християнсоциален съюз изключи днес възможността за сътрудничество с десни политически сили, предаде ТАСС.

"Ние сме центристка партия, оттук следва, че ясно се разграничаваме от десните популисти и от десните радикали. Разграничаваме се от онези, с които не виждаме партньорство и съвместно съществуване. Виждаме обаче заплаха за Бавария и за Европа", заяви Вебер. По думите му "всички партии от континента" трябва да заемат подобна позиция.

Европейските консерватори "започват преговори (за формиране на коалиция), сигурни в себе си" и с "готовност за компромиси", каза Вебер.

Предварителните данни сочат, че най-голямото наднационално политическо обединение в ЕС, християндемократическата ЕНП, както и втората по големина сила, Прогресивният алианс на социалистите и демократите (ПАСД), запазват първата и втората позиция по брой на мандатите, но за пръв път от четвърт век губят съвкупното си мнозинство в Европейския парламент, отбелязва ТАСС.

Според представените по-рано днес от ЕП трети прогнозни резултати се очаква ЕНП да остане първа сила със 179 места (срещу 217 досега), а социалистите да бъдат втори със 152 (при 186 досега).

Facebook logo
Бъдете с нас и във