Банкеръ Daily

Свят

Мамутовата пещера в Кентъки е най-голямата пещерна система в света

Капитолият в град Франкфорт - столицата на щат Кентъки

На днешния ден през 1792 г. Кентъки (Kentucky, официално - Общност на Кентъки (Commonwealth of Kentucky) става 15-ят щат на Съединените американски щати.

Общност (Commonwealth) е термин, използван в пълните официални наименования на четири от 50-те щата на САЩ: Вирджиния, Кентъки, Масачузетс и Пенсилвания. До 1776 г. всеки от тях, напълно или частично, е бил британска колония, и върху тях е оказало силно влияние английското общо право, отразило се в някои закони и обществени институции.

Щатът Кентъки има 4 454 189 жители, които живеят върху обща площ, почти колкото територията на България (от 104 656 кв. км). Името на щата произлиза от дума на езика на индианското племе ирокези, означаваща "ливади". Кентъки е известен с най-голямата пещерна система в света - Мамутовата пещера (Mammoth Cave), която е и национален парк, както и със своите конни надбягвания.

Mammoth Cave е сред най-големите забележителности в Съединените щати. Пещерната система е дълга около 600 км, като всяка година се откриват нови разклонения.

Националният парк "Мамутова пещера" се намира в планинската верига Апалачите, в басейна на Грийн Ривър в централната част на щата Кентъки. Това е най-дългата система от пещери на Земята. Главният вход на пещерата, наречен Бродуей, води до система от коридори, лабиринти, проходи, пропасти и зали. Те са разположени на пет етажа. Една от най-големите зали е известна като "Купол на мамута", дълга е 120 м, широка 50 м и висока 75 метра. Най-голямо е разнообразието във "Вълшебната пещера", рядко посещавана поради неудобните подстъпи. В огромната зала "Голямата ротонда" свободно могат да се поберат хиляди посетители. Други интересни зали са "Готическата катедрала", "Балната зала" и "Гробът на великана".

Пещерата влиза в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО на 27 октомври 1981 година и става Биосферен резерват на 26 септември1990 година.

Мамутовата пещера се е формирала в продължение на милиони години и геологическите процеси все още продължават. Флората и фауната на пещерата са едни от най-разнообразните и богатите. Досега са документирани 130 вида, като 12 от тях са слепи (нямат очи), а някои други нямат пигмент. Около 70 вида спадат към застрашените от изчезване. Пещерата обитават птици, риби, насекоми, бозайници, растения и влечуги. Тя е дом на саламандри, жаби, речни раци, охлюви, паяци, щурци, гущери, костенурки, змии и прилепи.

Град Франкфорт (Frankfort) е столица на щата Кентъки и окръжен център на окръг Франклин. Градът има население от 27 621 души. Смята се, че той дължи името си на загиналия заселник Стивън Франк през 80-те години на ХVІІІ век. Мястото било наречено Frank’s Ford (Брод на Франк), от което преминало в днешното име. Франкфорт се разполовява от река Кентъки, която прави завои във формата на буквата S, като минава точно през неговия център и обособява четири части на града.  В него функционират Щатският университет на Кентъки (Kentucky State University), който е измежду историческите черни колежи и университети, както и три средни училища.

Исторически черните колежи и университети (Historically Black Colleges and Universities, HBCUs) са особена категория висши училища на територията на САЩ, създадени за обучаване на негърското (афроамериканско) население. Необходимостта от създаване на подобен род училища в страната е възникнала във връзка с отмяната на робството в САЩ през 1865 г. след завършване на Гражданската война. Тъй като негрите получили свобода, основната маса от това население попълнила пазара на евтина и неквалифицирана работна сила. За развитие на промишлеността на САЩ и за достигане на първенство в световната икономика на XIX век било необходимо спешно да започне подготовката поне на полуквалифицирани кадри. Друг, по-малко позитивен фактор, повлиял на създаването на подобна категория вузове, било елементарното нежелание, поради ред причини, бялото население да контактува с негрите в страната.

Сред местните забележителности в Кентъки са четири католически и баптистки църкви, както и няколко фабрики за известното Kentucky Bourbon уиски. "Бърбънът" се произвежда от 51% царевична каша. Наименованието Bourbon произлиза от името на областта Бърбън Каунти в щата Кентъки. Американските уискита отлежават в нови бъчви от бял американски дъб, които се опушват преди употреба. Процесът обикновено трае две години, което не е законовото изискване за отлежаване на обикновения бърбън, но е минимален срок на престояване в бъчвите на стрейт-бърбъна според американските закони. На практика обаче бърбънът отлежава не по-малко от четири години.

В Кентъки е роден актьорът Джон Кристофър Деп (John Christopher Depp), по-известен като Джони Деп, известен с изпълненията си на нестандартни, ексцентрични персонажи като Джак Спароу във филмовата петлогия "Карибски пирати" и други роли. Работил е съвместно с режисьора и близък негов приятел Тим Бъртън по общо осем филма. Лентите с участието на Деп са отбелязали над 2.2 милиарда щ.д. в боксофис приходите на САЩ и над 5 милиарда щ.д. по света. Джони Деп е номиниран за "Оскар" за най-добра мъжка роля трикратно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във