Банкеръ Daily

Доклад на "Оксфам":

Малко над 2000 души имат повече пари от 60% от хората на планетата

Най-богатите хора на света са 2153 души. Те имат повече пари от 60% от населението на планетата. Броят на милиардерите се е удвоил през последното десетилетие. Това са част от констатациите в най-новия доклад на благотворителната организация "Оксфам".

2153 милиардери притежават повече пари от най-бедните хора, взети заедно, които през миналата година са били 4 милиарда и 600 милиона души.

В същото време безплатният или ниско платен труд на жените и момичетата всяка година допринася три пъти повече за световната икономика, отколкото технологичната индустрия. Това се посочва в годишния доклад на "Оксфам", който традиционно се публикува точно преди форума в Давос, предаде БНТ.

Акцент в доклада е неравенството. То засяга в най-голяма степен жените заради дискриминиращата икономическа система, посочват експертите. 42% от жените по света не могат да имат платена работа, защото трябва да полагат грижи за други хора в семейството.

Макар и оспорван от някои икономисти, докладът сочи, че ако богатите платят данъците си, средствата могат да бъдат използвани за чиста вода, здравеопазване и по-добри училища за хората в най-неравностойно положение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във