Банкеръ Daily

Свят

Малко германско селце ще е новият център на ЕС

Гадхайм

Малко германско селце се готви да стане новият географски център на Евросъюза, предаде ДПА.

Малкото баварско селце Гадхайм ще придобие новия си статут, след като в полунощ в петък, 31 януари, излизането на Великобритания от съюза стане факт.

За около 80-те жители на селцето, намиращо се в баварския регион Долна Франкония, вълнението от това, че ще се превърне в новия географски център на ЕС, обаче леко се е изпарило.

Причината за това е дълго продължилия процес на раздялата между Брюксел и Лондон.

Въпреки всичко в полунощ в петък то най-накрая ще се сдобие с новия си специален статут.

Точните координати на селцето според Националния географски институт на Франция, който изчислява географския център на ЕС, са 9 градуса, 54 минути, 7 секунди източна дължина и 49 градуса, 50 минути, 35 секунди северна ширина.

Гадхайм отдавна се готви за новия си статут след Брексит; преди няколко месеца в селцето издигнали знамето на съюза.

През 2017 г. жителите му качили сатирично видео в Ютюб, в което рекламират селото си като бъдещ център на евроактивност.

В клипчето те дори призовават Шотландия да не организира втори референдум за независимост, за да не остава в ЕС, тъй като това щяло да лиши Гадхайм от специалния му статут. Във видеото жителите на Гадхайм също така се шегуват, че в отдалеченото селце има достатъчно място, за да приеме много от международните инвестиционни банки, които щели да "напуснат Лондон и да прехвърлят централите си в новия център на ЕС".

Facebook logo
Бъдете с нас и във