Банкеръ Weekly

Свят

Малката голяма спънка пред Брексит

Дъблин заяви, че няма да допусне твърда граница.

След като Европейският съюз и Великобритания са напът да се споразумеят за сумата, която Лондон ще плати за напускането на общността, гладкото излизане от нея, придружено от търговско споразумение, изглеждаше все по-осъществимо. Друг проблем обаче излезе на преден план - този за границата между Обединеното кралство и Ирландия. Сега той е най-големият препъникамък пред преговорите за Брексит и реално заплашва да провали всички усилия, полагани от Лондон и Брюксел. Ситуацията се утежнява от факта, че казусът трябва да бъде разрешен до срещата на върха на съюза в средата на декември, когато британското правителство се надява да бъде дадена зелена светлина на подготовката на бъдещото търговско споразумение.

Великобритания няма да реши въпроса за ирландската граница, докато не бъдат договорени контурите на сделката с Европейския съюз, заяви министърът за международната търговия Лиам Фокс на 27 ноември. "Не искаме твърда граница, но Обединеното кралство ще напусне митническия съюз и общия пазар", посочи той. Така Фокс влезе в директна конфронтация с позициите на Брюксел, че е необходимо въпросът с ирландската граница да бъде решен преди началото на преговорите за търговското споразумение, и заплаши с блокиране целия процес на Брексит.

Фокс направи изказването си в отговор на предупреждението, което предишния ден отправи към страната му ирландският еврокомисар за селското стопанство Фил Хоган. В интервю за в. "Обзървър" Хоган призова Великобритания да остане в общия пазар и митническия съюз, за да реши проблема със северноирланската граница. При това той посочи, че Дъблин не се шегува със заплахата си да наложи вето върху започването на търговски преговори, ако не получи предварително гаранции, че няма да бъде поставяна твърда граница между републиката и Обединеното кралство.

Предупреждението не Хоган не е напразно, защото ирландският премиер Лео Варадкар, чийто пост е застрашен от корупционен скандал в родината му, наистина може да сложи вето върху преминаването на преговорите за Брексит към обсъждане на търговското споразумение след срещата на върха на 15 декември. Дъблин има пълната подкрепа на останалите страни от съюза за позициите си, че няма да приеме твърда граница, и очаква от Лондон да излезе с конструктивни предложения. Но след като решението на Великобритания е да излезе от митническия съюз и общия пазар, то няма как да не се въведе някакъв вид граничен контрол - било между Република Ирландия и британската област Северна Ирландия, било между Северна Ирландия и другите части на Обединеното кралство.

Ситуацията се усложнява от обстоятелството, че северноирландската Демократична юнионистка партия декларира, че никога няма да приема влизането на областта в някакви специални митнически отношения с Евросъюза, ако това ще означава тя да бъде по някакъв начин отделена от останалата Великобритания. А думата на юнионистите има особена тежест, тъй като след несполучливите за Тереза Мей предсрочни избори на 7 юни тази година консерваторите изгубиха парламентарното си мнозинство и тяхното правителство се крепи на десетимата юнионистки депутати. Главният им аргумент за твърдата им позиция е, че при един евентуален твърд Брексит, при който Островът напусне съюза без никакво споразумение, главният губещ ще е Република Ирландия, която поддържа тесни икономически връзки с Обединеното кралство. Затова техни представители определят позициите на премиера Варадкар като непродуктивни и обструктивни - на фона на много коментатори в британските медии, според които Дъблин трябва да спре да упорства и да се довери на Лондон.

На Острова се чуват обаче и по-трезви гласове като този на сър Айвън Роджърс, бившия британски посланик в Евросъюза. Според него проблемът е бил заложен в досегашната стратегия на британския кабинет и неминуемо е щял да се появи - главно заради нереалистичните очаквания на правителството от евентуалното бъдещо търговско споразумение. "Вътрешният пазар на ЕС представлява изключително сложна международна правна конструкция, която просто не работи по начин, позволяващ опциите, към които се стреми правителството", коментира Роджърс за "Гардиън".

От другата страна на Ламанша също не са оптимисти за развоя около ирландската граница. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск сподели в "Туитър", че Тереза Мей е изправена пред "огромно предизвикателство", ако иска да убеди Европейския съюз да придвижи преговорите напред. Ситуацията допълнително се усложнява от това, че на 4 декември Мей ще вечеря с председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер и главния преговарящ за съюза Мишел Барние и от разговора им ще зависи какво послание ще бъде отправено към останалите европейски лидери за срещата им десет дни по-късно.

Така в резултат на стечение на обстоятелствата, но и на неправилна преценка въпросът за ирландската граница, който минаваше за второстепенен на фона на проблемите със сумата за "изход" и правата на европейските граждани на Острова, може да се окаже фатален за отношенията между Лондон и Европейския съюз след Брексит. Според редица източници Британия и общността вече са се споразумели за дълго оспорваната сума, като "Дейли телеграф" дори я конкретизира - между 45 и 55 милиарда евро. В същото време не е ясно как могат да бъдат сближени непримиримите позиции на Дъблин и юнионистите, крепящи британския кабинет, а времето за намиране на компромис бързо изтича.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във