Банкеръ Daily

Свят

Малка партия държи ключа за Берлин

Свободните демократи са с решаваща роля след германските избори

Линднер, Бербок и Шолц - евентуалните партньори

Парламентарните избори в Германия отминаха, но вместо да донесат яснота, оставиха отворени редица въпроси. Едно поне е ясно – резултатът от тях е такъв, че бизнесът си отдъхна. А за някои европейски партньори на Германия промяната ще донесе освежаване.

Самата Ангела Меркел след 16 години начело на държавата се очакваше да се оттегли в заслужена почивка, но това може да се окаже не толкова лесно. Поради очакващите се сложни преговори за сключване на коалиционно управление е възможно дори и до Нова година да не бъде определен неин приемник на канцлерския пост. Ако Меркел го запази и през 2022 г., това ще я направи най-дълго управляващ канцлер на Германия – титла, която в момента притежава Хелмут Кол. Каквото и да се случи в Берлин обаче, Меркел няма да може да повлияе, защото и тя, и нейният Християндемократически съюз си отиват от властта.

На пръв поглед е

трудно да се говори за убедителен победител

на изборите, защото първите две партии постигнаха почти равен резултат. Германската социалдемократическа партия (ГСДП) събра 25.7% от националните гласове, а християндемократите и баварската им посестрима – Християнсоциалният съюз (ХДС/ХСС), получиха 24.1 на сто. Левите природозащитници Зелените се класираха на трето място с 14% – най-доброто им представяне в историята, а бизнес ориентираната Свободна демократическа партия (СДП) е на четвърто място с 11.5 на сто. Крайнодясната Алтернатива за Германия получи 10.3% – спад от изборите през 2017-та, а крайнолявата "Левицата" спечели 4.9 на сто.

При тези резултати историческата перспектива е най-ясен показател кой е спечелил и кой – изгубил.

За ХДС/ХСС този резултат бе най-лошият от създаването на партията през 1945 година.

ГСДП пък може да е доволна

По време на управлението на Меркел тя бе част от управляваща коалиция заедно с ХДС/ХСС и беше застрашена от загуба на идентичността си. Поразена и от вътрешна криза на лидерство, ГСДП – някога водещ актьор на следвоенната политическа сцена на Германия – спечели тъжните 20,5 % от гласовете на предишните парламентарни избори, което бе най-лошото й представяне след войната.

За Зелените резултатът предизвика смесени чувства. Бивша крайна партия на активисти природозащитници затвърди позициите си в германската политика. Изборите обаче донесоха и разочарование, след като през май Зелените водеха в предизборните проучвания, а кандидатката Аналена Бербок имаше реални шансове да стане канцлер.

Първият сигурен резултат от изборите бе, че

бизнесът си отдъхна

Слабото представяне на крайнолявата "Левицата", наследник на ГЕСП – комунистите от ГДР, означава, че така наречената червено-червено-зелена коалиция с ГСДП и Зелените, представена като една от потенциалните конфигурации, вече не е възможна. За сметка на това позициите на пропазарните свободни демократи са силни, като се има предвид, че никоя коалиция няма да бъде възможна без тях освен нова "голяма коалиция" на ГСДП и ХДС/ХСС, която и двете групировки са решени да избегнат.

"Много инвеститори и компании трябва да бъдат облекчени, че червено-зелено-червеният съюз вероятно няма да има мнозинство в новата долна камара на парламента – коментира пред Ройтерс Йорг Кремер, главен икономист в Комерцбанк. – Следователно икономическо отклонение вляво не стои на масата". Но и пропазарни реформи са малко вероятни предвид възможното участие в управлението на Зелените, които са в противоречие със СДП по много икономически политики, добавя той.

Такива сцени ще останат в миналото (Ройтерс)

Така се оказа, че ролята на четвъртата по резултат партия, Свободните демократи, ще се окаже ключова. Още преди изборите нейният лидер, Кристиан Линднер, заяви целта си –

да оглави финансовото министерство.

Ако получи могъщия пост на финансов министър, той ще се окаже в позиция да упражнява огромно влияние върху вътрешната политика в Германия, а оттам и на цяла Европа. Германското финансово ведомство има решаващ глас в най-важните решения на Еврогрупата и е в постоянно взаимодействие със Световната банка и МВФ, а на срещите на Г-20 участва в определянето на курса на световната икономика.

СДП е била младши партньор в 18 германски правителства през периода 1949-2013 година. Застъпница за граждански свободи и свободен пазар, партията е ключов играч, като решава коя от двете големи формации да подкрепи за сключване на коалиция и осигуряване на канцлерския пост. С изгряването на звездата на Зелените обаче ролята на свободните демократи намаля, за да се стигне до изборите през 2013-та, когато не прескочиха 5-процентния праг за влизане в парламента.

Тогава Линднер оглави формацията и започна нейното преобразяване. Под негово ръководство СДП през 2017-та се върна в парламента с 10.7% от гласовете, а на сегашните избори подобри резултата си до 11.5 на сто. Кампанията й през тази година наблягаше на

рестартиране на германската икономика

с планове за намаляване на данъците, съкращаване на администрацията и реформиране на пенсионните програми. СДП е застъпник и на сключването на международни търговски споразумения.

Със сигурност ще има трудности при намирането на компромис между свободните демократи и Зелените, другия задължителен партньор в евентуалната коалиция с ГСДП. СДП обаче едва ли ще изпусне възможността да влезе във властта, както стана при предишните вотове след няколкомесечни преговори между тях, ХДС/ХСС и Зелените. За Кристиан Линднер е дошъл моментът да осребри усилията си за възраждането на своята партия, като получи въжделения пост на пръв германски финансист.

Що се отнася до християндемократите, раздялата им с властта е факт. Въпреки че лидерът им Армин Лашет обяви вечерта след изборите, че ще се опита да сформира управление, много бързо бе принуден да се откаже от думите си. От него се отдръпнаха както неговите съпартийци, така и съюзниците от ХСС, а Ангела Меркел поздрави лидера на ГСДП Олаф Шолц за победата му. Този развой може и да не е лоша новина, особено за страни, чието корумпирано управление се радваше на дългогодишното покровителство на партията на Меркел поради принадлежността към семейството на европейските консерватори.

Facebook logo
Бъдете с нас и във