Банкеръ Daily

Свят

Малдивският външен министър взел 2 млн. долара подкуп, за да признае Косово

Медиите в Малдивската република съобщиха вчера, че депутат в местния парламент е поискал разследване на твърдения, че бившият външен министър Ахмед Шахид е взел два милиона долара подкуп за признаване на косовската независимост, съобщава сръбският в. "Вечерне новости", позовавайки се на прищинския "Зъри".

В искането за разследването се настоява и за преразглеждане на решението за признаване на Косово.

В документа е цитирано и изявление на косовския външен министър Беджет Пацоли, в което признава, че е харчил пари в лобирането за признаване на косовската независимост.

Малдивите признаха Косово през февруари 2009 г., близо година след обявяването на независимостта му от Сърбия.

Албанците от южна Сърбия организират на 28 ноември, в Деня на албанското знаме - националния празник на Албания, протестен митинг в Прешево, за да заявят, че са подложени на дискриминация, и с искане тази част от Сърбия да се присъедини към Косово, пише белградският вестник "Вечерне новости".

Вестникът пише, че зад организирането на митинга стои Сдружението на ветераните от Армията за освобождение на Прешево, Буяновац и Медведжа (разклонение на Армията за освобождение на Косово - бел.ред.).

"С всяка година дискриминацията е все по-голяма. Основното ни искане е Прешевската долина да се присъедини към Косово. Това не е искане на политиците, а волята на народа", каза за "Новости" председателят на сдружението Назми Хайредини.

Лидерите на албанците от тази част на Сърбия още не са се произнесли, но Хайредини твърди, че има абсолютната подкрепа на всички политически групи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във