Банкеръ Daily

Свят

Малайзия посочи севернокорейски дипломат като организатор на убийството на Ким Чен Нам

Полицията в Малайзия идентифицира високопоставен представител на севернокорейското посолство като заподозрян в убийството на Ким Чен Нам, предадоха световните агенции.

Още един севернокорейски заподозрян по случая е свързан със севернокорейските държавни авиолинии.

Малайзийският полицейски началник Халид Абу Бакар каза, че двамата заподозрени все още са в Малайзия и са били призовани за разпит. Дипломатът е с ранг втори секретар в посолството.

Трети севернокорейски заподозрян, за когото не бяха съобщени повече подробности, също се предполага, че се намира в Малайзия.
Халид каза, че има силното основание да вярва, че четирима други севернокорейски заподозрени за убийството, които избягаха от Малайзия в деня на атака, са отишли в Пхенян.

Миналата седмица малайзийските власти арестуваха севернокореец и две жени от Виетнам и Индонезия във връзка с убийството.
Халид каза днес, че двете задържани жени са знаели, че ще атакуват с токсично вещество Ким Чен Нам, и са били инструктирани да си измият ръцете след това. Той каза, че жените са преминали през подготовка как да боравят с токсичното вещество, техните ръце били намазани с отровата и те после я намазали върху лицето на Ким Чен Нам.

Халид каза, че разследващите търсят роднини на Ким, за да вземат ДНК проби от тях и да идентифицират тялото, но засега нито един роднина не се е отзовал на призива.

Facebook logo
Бъдете с нас и във