Банкеръ Daily

Свят

Малайзия поиска обяснения от посланика на КНДР, отзова своя от Пхенян

Убитият Ким Чен Нам

Външното министерство на Малайзия привика днес севернокорейския посланик във връзка с негови изявления за разследването на убийството в Куала Лумпур на заварения брат на севернокорейския лидер Ким Чен Ун, предаде Ройтерс.

Малайзия отзова също посланика си в Пхенян за консултации, посочи министерството в изявление.

Ведомството поясни, че посланикът на КНДР е бил повикан, за да даде обяснение за обвиненията си срещу малайзийското правителство, които отправи на пресконференция на 17 февруари. На нея посланикът намекна, че малайзийското правителство "има нещо за криене" и заяви, че Малайзия "заговорничи и опитва да се хареса на външни сили", посочи министерството.

Севернокорейският посланик обвини Малайзия, че се е сдружила с вражески на Северна Корея сили, след като Южна Корея потвърди, че убийството на Ким Чен Нам на летището в малайзийската столица е било организирано от Пхенян.

Малайзия смята обвинението на Северна Корея за неоснователно и приема много сериозно всеки необоснован опит за накърняване на репутацията й, отбелязва в комюникето си министерството, цитирано от Франс прес.

Facebook logo
Бъдете с нас и във