Банкеръ Daily

Свят

Малайзия подозира, че пилотът на МН370 нарочно е разбил самолета

Бившият австралийски премиер Тони Абът заяви, че високопоставени малайзийски официални лица отначало са заподозрели пилота на Боинг 777 на Малайзийските авиолинии (полет МН370), че умишлено е предизвикал катастрофата на самолета преди близо шест години, предаде Франс прес.

На 8 март 2014 г. излетелият от Куала Лумпур за Пекин самолет с 239 пътници на борда загадъчно изчезна. Никакви останки от него не бяха намерени в зоната на издирване от 120 000 кв. км в южната част на Индийския океан. Издирвателните операции бяха прекратени през януари 2017 г. Оттогава причините за изчезването на самолета, най-голямата загадка в съвременната гражданска авиация, са предмет на множество спекулации.

В излъчен днес по Скай нюз документален филм Абът заявява, че в седмицата след изчезването на самолета научил, че Малайзия подозира главния пилот, че умишлено го е разбил.

"Научих, че много високопоставени представители на малайзийското правителство смятат, че това е било самоубийство на пилота. Няма да ви казвам кой какво е казал", заявява Абът.

Семейството и близките на първия пилот Захари Ахмад Шах винаги са отхвърляли тази хипотеза, а близки на жертвите обвиняваха авиокомпанията и малайзийското правителство, че крият сведения за драмата, отбелязва АФП.

Facebook logo
Бъдете с нас и във