Банкеръ Daily

Свят

Макрон защити отлагането на трети локдаун във Франция

Президентът на Франция Еманюел Макрон защити вчера решението си да отложи въвеждането на трета национална карантина въпреки третата вълна на коронавируса, като увери французите, че вярва в тяхната способност да спрат разпространението на COVID-19 с не толкова строги ограничения, предаде Ройтерс.

От днес Франция затваря границите си за неналожителни пътувания от и до всички страни извън ЕС, а пристигащите от страните членки ще трябва да покажат отрицателен Пи Си Ар тест.

Големите молове ще бъдат затворени, а полицейските патрули ще бъдат засилени за контрол на спазването на вечерния час (18,00 ч.).

Вчера Франция съобщи за 24 393 нови заразени, а броят на хоспитализираните пациенти остана над 27 000 за пети пореден ден. След като вече 10 процента от случаите на коронавируса се приписват на по-заразния вариант, установен най-напред във Великобритания, медицинските специалисти препоръчаха нов локдаун, а проучване на общественото мнение показа, че над три четвърти от французите смятат, че той вече е неизбежен.

Въпреки това обаче Макрон се въздържа да го наложи, като заяви, че иска да види първо дали сегашните мерки ще бъдат достатъчни да забавят разпространението на коронавируса.

"Имам доверие в нас. Часовете, които преживяваме, са от критично значение. Нека да направим всичко по силите си, за да забавим епидемията заедно", призова президентът в Туитър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във