Банкеръ Daily

Свят

Макрон встъпва официално днес във втория си президентски мандат

Днес в Париж ще се състои церемонията по встъпване в длъжност за втори президентски мандат на Еманюел Макрон. Той бе преизбран на 24 април на втория тур на президентските избори с 58,55 процента срещу противничката си от "Национален сбор" Марин Льо Пен, която получи 41,45 процента, предадоха световните агенции. Церемонията следва строг протокол. Тя ще започне в 11 ч. парижко време и ще продължи около половин час. На нея са поканени 450 гости, в това число и предшествениците на Макрон - Франсоа Оланд и Никола Саркози.

Церемонията ще започне с обявяването на резултатите от изборите от председателя на Конституционния съвет Лоран Фабиюс. После великият канцлер на Ордена на почетния легион, генерал Беноа Пюга ще обяви за втори път Макрон за "велик магистър на Ордена па почетния легион". След това Макрон ще произнесе реч пред гостите. Финалният етап от церемонията ще е отдаване на военни почести на върховния главнокомандващ, а в градината на президентството ще отекне "Марсилезата" и ще проехтят 21 залпа артилерийски салют.

По традиция в деня на встъпването в длъжност Макрон ще разговаря с предшествениците си. Едно от първите решения на Макрон ще бъде назначаване на нов премиер. А първата му задгранична визита ще бъде в Берлин за среща в понеделник с канцлера Олаф Шолц.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във