Банкеръ Daily

Свят

Макрон увеличава преднината си пред Льо Пен

Центристът Еманюел Макрон увеличи преднината си пред опонентката си, лидеркатата на крайнодясната партия "Национален фронт" Марин Льо Пен, два дни преди балотажа на президентските избори във Франция. Това показват резултатите от ново социологическо проучване на агенция Елаб, направено за телевизия Бе Еф Ем Те Ве и сп. "Експрес", предаде Ройтерс.

На втория тур в неделя Макрон ще спечели 62 процента, а Льо Пен ще получи 38 процента, сочат данните. Това е най-голямата преднина за Макрон от първия тур насам, допълва агенцията. Допитването е извършено след ожесточения предизборен диспут, излъчен по френски телевизии в сряда вечерта.

Друго допитване на агенция Одекса показва, че една четвърт от френския електорат вероятно ще се въздържи от гласуване на втория тур в неделя. Прогнозира се, че процентът на въздържалите се ще бъде най-голям за президентски избори от 1965 г. насам. Избирателната активност за първия тур на 23 април бе близо 78 процента.

Допитването показва още, че една трета от избирателите на кандидата за президент на радикалната левица Жан-Люк Меланшон са против Льо Пен и Макрон. Допитването показва, че Макрон е бил по-убедителен на дебатите в сряда.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във