Банкеръ Daily

Свят

Макрон: Турция вече не е партньор на ЕС в Източното Средиземноморие

Френският президент Еманюел Макрон призова днес Европа да издигне "по-единен и ясен глас" по отношение на Турция, която според него "вече не е партньор" в Източното Средиземноморие, предаде АФП.

"Ние, европейците, трябва да сме ясни и твърди с правителството на президента /Реджеп Тайип/ Ердоган, което днес има недопустими постъпки" и което трябва "да изясни намеренията си", заяви Макрон преди среща на върха на страните членки на ЕС с излаз на Средиземно море, организирана на остров Корсика.

Той подчерта същевременно "дълбокото си желание" за "започване отново на плодотворен диалог с Турция". 

"Имаше недопустими практики /в района/ на либийските брегове" спрямо френска фрегата, която действаше под командването на НАТО, "Турция подписа недопустими споразумения с либийското Правителство на националното съгласие, отхвърляйки легитимните права на Гърция" и накрая "Турция има сондажни дейности в кипърска зона /.../, които днес са неприемливи", посочи Макрон.

"Необходимо е да се отбележи, че днес Турция не е вече партньор в този район", каза френският президент.

От месеци е налице силно напрежение в Източното Средиземноморие, където турският президент Реджеп Тайип Ердоган води експанзионистична политика, а Гърция се намира на първа линия, отбелязва агенцията.

По-късно днес Макрон ще участва в седма среща на върха на страните членки на ЕС с излаз на Средиземно море, на която ще бъдат обсъдени напреженията в района.

Турция осъди днес "арогантните" изявления на Еманюел Макрон и обвини френския президент, че "излага на опасност" интересите на Европа.

"Френският президент Макрон отново направи арогантни изявления, проявявайки стар колониалистки рефлекс", заяви турското министрество на външните работи, като добави, че френският президент "насърчава напреженията и излага на опасност интересите на Европа и на ЕС". 

"Макрон напада Турция и нашия президент всеки ден, защото ние проваляме неговите подли планове и неговите мръсни игри в областта на външната политика", отбеляза турското външно министерство.

"Вместо да застава сляпо като адвокат на Гърция и кипърските гърци /.../, Франция би трябвало да възприеме позиция, насърчаваща помирението и диалога", се казва още в изявлението на турското външно министерство.

Думите на Макрон, че турският народ "заслужава друго нещо", изглежда са били възприети от Анкара като опит за настройване на турския народ срещу президента Ердоган, отбелязва АФП.

"Нашият президент на републиката е един от лидерите, избрани с най-голям процент гласове в Европа. Нашият президент винаги е черпел своята сила от турския народ. Турският народ и неговото правителство винаги са били единни пред такива изстъпления и ще продължат да бъдат", посочва турското външно министерство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във