Банкеръ Daily

Свят

Макрон: Тръмп е отговорен за изтеглянето на САЩ от споразумението за климата

Френският президент Еманюел Макрон напомни на американския си колега Доналд Тръмп, че носи отговорност пред историята заради решението си да оттегли САЩ от Парижкото споразумение за климата, предаде Франс прес.

В интервю за американската телевизия Си Би Ес, което даде в навечерието на днешната среща на върха за климата в Париж, Макрон заяви: "Съжалявам, че го казвам, но мисля, че това е голяма отговорност пред историята, и съм почти сигурен, че моят приятел, президентът Тръмп, ще си промени мнението в идните месеци или години." Макрон отговори на английски език на въпросите на американския журналист Джеф Глор, отбелязва АФП.

Френският президент е на мнение, че е "извънредно агресивно човек сам да вземе решение" за оттегляне от споразумението, сключено от над 190 държави през 2015 г. "Не съм готов за нови преговори, но съм готов да приема Тръмп, ако той реши да се върне към споразумението."

На въпрос какви са отношенията му с Тръмп, Макрон каза, че с колегата му са разговаряли много открито и че отношенията им са много директни.

Той наблегна на историческия характер на борбата срещу затоплянето на климата. "Ако решим да бездействаме и да не променим начина, по който произвеждаме, по който инвестираме, ще бъдем отговорни за милиарди жертви. Не искам да бъда лидер, който ще изпадне в подобна ситуация, затова да действаме сега", добави той.

Макрон иска да бъде начело на световната борба за климата и днес събира в Париж десетки лидери, за да се опита да ускори недостатъчното финансиране на борбата с климатичните промени. Срещата на върха ще се състои на втората годишнина от подписването на Парижкото споразумение. Тръмп смята, че то е твърде несправедливо за САЩ, защото дава възможност на други страни да постигнат превъзходство над американската индустрия, посочва АФП.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във