Банкеръ Daily

Свят

Макрон: Светът не трябва да ходи в просъница към война

Светът преминава през дълбока криза и може да е на ръба от война, заяви френският президент Емануел Макрон, цитиран от Ройтерс, призовавайки за глобални усилия за справяне с опасностите от неравенството, неконтролираните технологии и изменението на климата.

В реч, отбелязваща стогодишнината на Международната организация на труда в Женева, Макрон призова за всеобща социална защита и компенсации за хората, чиито поминъци са застрашени от технологични и екологични промени. "Мисля, че хаосът е тук. И мисля, че отговорността на нашето поколение е да не чакаме нова война, а да гледаме на света такъв, какъвто е ”, каза Макрон.

„Вярвам, че сме на ръба от война, ако не се погрижим. И тази война присъства в нашите демокрации - това е дълбоката криза, през която преминаваме. Можем да изберем да ходим в просъница. Но ако искаме истински напредък, трябва да поемем сериозни ангажименти”, добави френският президент.

Според Макрон нарастващото неравенство подхранва авторитаризма. Гласоподавателите казват, че "демокрацията не ни защитава от неравенството, причинено от обезумелия капитализъм, затова нека затворим границите си, да изградим стени и да излезем от мултилатерализма“, каза Макрон, критикувайки очевидно американския президент Доналд Тръмп.

41-годишният центристки президент се представя за лидер на либерално движение, противопоставящо се на издигането на крайно десните в Европа. Неговата реч продължи 44 минути, доста по-дълго от изказванията на други лидери, говорили на събитието, включително руския министър-председател Дмитрий Медведев и германската канцлерка Ангела Меркел.

Facebook logo
Бъдете с нас и във