Банкеръ Daily

Свят

Макрон: Скопие да започне преговорите с ЕС без отлагане

Вашата страна заслужава да започне преговорите с ЕС без отлагане, заяви президентът на Франция Еманюел Макрон на премиера на Република Северна Македония Зоран Заев снощи по време на съвместно изявление пред Елисейския дворец в Париж.

Двамата имаха работна вечеря, на която френският държавен глава каза, че ще обсъдят двустранните отношения, европейската перспектива на Република Северна Македония, правовата държава, реформите и ситуацията в региона на Западните Балкани и ролята на Франция.

Макрон изтъкна, че двете страни поддържат отношения на доверие и сътрудничество от обявяването на независимостта на Северна Македония, припомняйки, че Франция е допринесла за мирното решение на междуетническия конфликт, който доведе до Охридското споразумение, 20-годишнината на което ще се отбележи тази година.

Посочвайки че Република Северна Македония трябва да се присъедини към Европейския съюз, Макрон призна, че на Франция се гледа като на тежък и строг партньор. Но аз съм честен партньор, когато се ангажираме на един път, трябва да бъдем ясни за съдържанието и целта и да не се остави страната на този път, който изглежда невъзможен, добави френският президент.

 Вашата страна заслужава да започне преговорите с ЕС без отлагане, добави Макрон.

Зоран Заев благодари на Макрон от името на правителството и гражданите на Северна Македония за подкрепата, посочвайки че днешната среща обогатява приятелските връзки между двете страни в годината, в която се отбелязват 28 години от установяване на дипломатически отношения с Франция.

Северна Македония е подготвена за диалог, който ще ни донесе приемливо решение в рамките на Договора за приятелство с България. Това означава, че въпросът за македонския език и македонската идентичност не трябва да се оказват на преговорната маса, каза Заев.

В публикация във Фейсбук след срещата Заев посочи, че става въпрос за "исторически важно работно посещение" по покана на президента Макрон.

Facebook logo
Бъдете с нас и във