Банкеръ Daily

Франс прес:

Макрон скандализира с презрение към малоимотните

С призива някои да потърсят работа, вместо да вдигат шум, президентът на Франция Еманюел Макрон за пореден път скандализира политическата класа, възмутена от демонстрираното от него "презрение" към малоимотните, предаде Франс прес.

При обиколка из централния департамент Корез в сряда Макрон говори насаме със служител от местната власт, споменал за проблемите на фирма с набирането на персонал. "Някои, вместо да вдигат шум, по-добре да вземат да си потърсят там работа", отвърна Макрон, без да уточни кого има предвид.

Малко преди това ходът на визитата му бе смутен от митинг на близо 150 настоящи и бивши служители в компания за автомобилно оборудване, които при опит да се срещнат с Макрон влязоха в сблъсък със сили на реда, пояснява АФП.

Приемам, че президентът може да нарича нещата с думи, каквито използваме всички в своето всекидневие, отговори днес говорителят на кабинета Кристоф Кастанер на острата реакция на опозицията. Тя обяви за пореден път, че Макрон е "президент на богатите" и че се дистанцира от народа.

Валери Бойер, говорителка на дясната опозиционна партия "Републиканците", заклейми "презрението към французите", проявено според нея от държавния глава. Оливие Фор, лидер на депутатите социалисти, разкритикува "общественото пренебрежение към всеки "неграмотник", "безделник" и "никаквец", напомняйки спорни изрази, използвани преди от Макрон.

Facebook logo
Бъдете с нас и във