Банкеръ Daily

Свят

Макрон ще засегне деликатен въпрос при посещението си в България

При посещението си в Румъния и България френският президент Еманюел Макрон има конкретна цел - да създаде климат на доверие по деликатния въпрос за чуждестранните работници или, пише френският в. "Кроа". Става дума за така наречения "социален дъмпинг", който извършват работници от тези страни във Франция.

След като Европейската комисия обяви миналата година, че иска да преразгледа европейската директива по въпроса, Румъния и 10 други страни вдигнаха жълт картон, заявявайки, че това би нарушило принципите на свободната търговия - една от придобивките от присъединяването им към ЕС. През юни Макрон отхвърли първия предложен компромис, до който се стигна по време на естонското председателство на ЕС. Според френския президент предложените отстъпки са недостатъчни, подчертава в. "Поан".

AFP дава пример с онези приблизително 200 хиляди български и румънски международни шофьори, които са наети от фирми в своите страни, но работят на европейския пазар. Като българи и румънци те взимат по 50 евро на ден, но ако бяха французи, австрийци или германци, биха изкарвали по 80 евро. Причина за тази разлика в заплащането е включително и Директивата на ЕС за командированите работници.

Пред ARD строителен работник от България разказва, че получава около 1500 евро на месец в Англия, като за сравнение брат му, който е инженер взима двойно по-малко в България.

Друг препатил нашенец, работил в чужбина, признава, че „българинът е беден и лесно се лъже.”

Досега беше така: фирми от Букурещ или София получават поръчка от Париж или Кьолн, наемат работници и за определен срок ги командироват в Германия или Франция - за да изпълнят поръчката. Единственото условие е в Париж или Кьолн да получават валидната там минимална часова ставка.

Има обаче и един капан: осигуровките на работниците продължават да се плащат по законите в тяхната страна. А това означава, че така нает български или румънски работник излиза доста по-евтино на поръчителите в Германия или Франция. В резултат от това се подбиват цените на съответните трудови пазари, получава се социален дъмпинг, а работниците в Германия или Франция често пъти губят работните си места.

Ето защо Еврокомисията смята, че работници могат да бъдат командировани максимум за 24 месеца, а президентът Макрон настоява дори срокът да бъде ограничен до 1 година. Според него, онези работници, които искат да останат по-дълго, трябва вече да плащат вноските си във френската социална система.

„Това, което прави президентът Макрон в Румъния и в България, не е нищо друго, освен да продължи да заблуждава френското общество, че ако Директивата стане по-строга, това ще реши икономическите проблеми на Франция или на която и да е друга страна в ЕС. Така Макрон влиза в тона на дясната Марин Льо Пен – и това едва ли му дава повод за гордост. За съжаление той не е единственият европейски политик, който върши това. В Европейския парламент редица западноевропейски депутати са на същите позиции,” смята обаче румънският евродепутат Ренате Вебер.

Подбиването на трудовото заплащане е сериозен проблем. Не само в строителния сектор, но и в много други браншове: при хигиенистите, в кланиците, в грижите за възрастни, болни или безпомощни хора. В тези сектори работниците от бедни държави в ЕС като България и Румъния непрекъснато стават жертва на безскрупулна експлоатация от страна на български или румънски, но също така на германски и френски фирми.

Обиколката на президента е и повод за едва прикрита забележка към предшествениците на Макрон, отбелязва "Хъфингтън пост" и цитира хора от обкръжението на френския президент. "Нито един френски президент не е посещавал България от присъединяването й към ЕС преди 10 години. С това посещение Франция показва, че не пренебрегва нито една от страните, които влизат в ЕС. То е и сигнал, че не искаме да се създават разделения между страните от Севера и Юга или между тези от Изтока и тези от Запада", казват те.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във