Банкеръ Daily

Свят

Макрон ще се опитва да убеди Тръмп да смекчи санкциите за Иран

Френският президент Еманюел Макрон каза, че ще се опита да убеди президента на САЩ Доналд Тръмп да преустанови действието на някои от санкциите срещу Иран, за да даде възможност за деескалиране на кризата в региона чрез преговори, предаде Ройтерс. 

"Искам да убедя Тръмп, че е в негов интерес наново да започне преговорен процес и да оттегли някои санкции, за да даде шанс на преговорите", заяви Макрон на журналисти във влака от Токио за Киото.

Идеята е да се започне дискусия и да се определят параметри за преговори от ядрените дейности на Иран до по-общата му роля в региона, каза Макрон.

"Нека отделим няколко месеца", призова той.

Ще направим максимума никой да не направи нещо непоправимо. От основно значение е всички играчи да намалят напрежението, заяви Макрон, цитиран от Франс прес.

Френският президент каза, че ще се срещне утре с американския си колега в рамките на срещата на върха на Г-20 в Осака.

Вчера Тръмп спомена възможността от война с Иран, която по думите му "няма да продължи много дълго".

"Няма краткотрайна война. Започне ли война, се знае кога започва, но не и кога ще завърши", заяви Макрон.

Той отбеляза, че трябва да се запази натискът върху Иран да продължи да спазва ядреното споразумение от 2015 г.

"Разговарях с президента Рохани и му казах, че всякакво оттегляне от ядреното споразумение ще е грешка и всякакъв сигнал в този смисъл ще е грешка. Рискът е Иран да напусне споразумението и международната общност повече да не може да следи дейностите по обогатяване" на уран, каза френският президент.

Макрон заяви, че според информацията, с която разполагат френските власти, сваленият на 20 юни от Иран американски дрон се е намирал в международното въздушно пространство, а не в иранското, както твърди Техеран.

Във вторник обаче секретарят на руския Съвет за национална сигурност Николай Патрушев заяви, че дронът е бил свален в иранското въздушно пространство, според данни на руското министерство на отбраната. "Не сме видели доказателства за противното", каза той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във