Банкеръ Daily

Свят

Макрон ще реформира Европа и Франция

Френският президент Еманюел Макрон обеща днес да организира до края на годината "демократични конвенти" за реформиране на Европа, предаде Ройтерс.

"Твърдо вярвам в Европа, но скептицизмът (по отношение на ЕС) не е неоправдан", каза Макрон в реч пред двете камари на френския парламент, която произнесе в двореца Версай.

В словото, в което представи основните насоки на петгодишния си мандат, френският президент подчерта, че иска да "съживи желанието за Европа", и изрази съжаление, че съюзът е "загубил посока", предаде Франс прес.

"Нуждаем се от една по-силна Европа", подчерта Макрон, цитиран от Асошиейтед прес.

По отношение на собствената си страна Еманюел Макрон се обяви за "радикално нов път".

Френският президент предложи броят на депутатите в страната да бъде намален с една трета, като се аргументира с необходимостта от повишаване на ефективността на работата на парламента. Той предложи да се промени системата на гласуване чрез въвеждане на "някаква доза пропорционален вот", за да може "всички нагласи да бъдат справедливо представени".

Макрон обеща да се изправя всяка година пред Конгреса и да дава отчет за дейността си пред двете камари на парламента, подобно на ежегодната реч "За състоянието на Съюза" на президента на САЩ, отбелязва Франс прес.

Facebook logo
Бъдете с нас и във