Банкеръ Daily

Свят

Макрон ще проведе преговори за спасяването на алианса Renault-Nissan

Следващата седмица френският президент Еманюел Макрон ще се срещне с премиера на Япония Шиндзо Абе, за да обсъдят ситуацията в алианса Renault-Nissan, съобщиха от Елисейския дворец, цитирани от Ройтерс. Разговорите между двамата трябва да помогнат за намиране на средство за излизане от тежката ситуация. Напрежението между двете компании се усеща още от края на миналата година, когато беше арестуван вече бившия изпълнителен директор на алианса Карлос Гон.

"Със сигурност ще има дискусия по време на срещата с министър-председателя Абе и въпроси, свързани с отношенията между Renault и Nissan", заяви служител в кабинета на Макрон. "Това ще бъде възможност за президента да потвърди силната привързаност, която Франция има към съюза на Renault-Nissan, нещо, което отново беше подчертано по време на неотдавнашните разговори с Fiat", допълни той.

Френската държава има дял от 15% в Renault, а френските министри постоянно подчертават важността да се гарантира, че съюзът Renault-Nissan остава силен, преди да планира по-нататъшна консолидация, подобна на Fiat-Chrysler.

Финансовият министър на Франция повдигна възможността за намаляване на дела, за да консолидира партньорството с Nissan.

Facebook logo
Бъдете с нас и във