Банкеръ Daily

Свят

Макрон се загрижи за Русия и това ядоса Украйна

Коментари на френския президент Еманюел Макрон за Русия ядосаха Украйна. В интервю Макрон посочи, че е много важно Русия да не бъде унижена заради инвазията. Според него e решаващо руският държавен глава Владимир Путин да има изход от "фундаменталната грешка", която допусна. Това предизвика реакцията на Киев.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба написа, че срамът всъщност е за Франция и всяка страна, която се е загрижила за агресора. Това отново подчерта разликите в принципните позиции на Запада. Франция и Италия настояват да се държи връзка с Путин. Великобритания, Полша и балтийските страни го намират за безсмислено, защото на според тях думата на Путин не може да се вярва. Спорът дойде на фона на поредната вълна от ракетни удари срещу Украйна, като за първи път от седмици беше обстрелян и Киев.

"Ужасяващите последици от тази война могат да бъдат спрени във всеки един момент. Руската армия може да спре да подпалва църкви. Може да спре да разрушава цели градове. Руската армия може да спре да убива деца. Всичко, което е необходимо за това, е заповед от един човек в Москва. Фактът, че такава заповед няма е истинското унижение за целия свят", заяви украинският президент Володимир Зеленски.

Facebook logo
Бъдете с нас и във