Банкеръ Weekly

КОЛОНЦИФЪР: Неизбежност

Макрон се зае със спасението на Европа

Френският президент пое инициативата.

Френският президент Еманюел Макрон се заяви като лидер на всички, които подкрепят идеята за силна Европа, със статията си, призоваваща за европейски ренесанс, публикувана на 5 март на 24 езика във всичките 28 страни членки на Европейския съюз. Успоредно с това той изпревари другите европейски лидери, като започна кампанията на своята партия "Напред, република!" за изборите за Европарламент.

"Никога от Втората световна война насам Европа не е била така необходима. И така застрашена", написа Макрон в обръщението си. Като символи на тази опасност той посочва излизането на Великобритания от ЕС и кризата на Европа, която "не съумя да отговори на потребността от закрила на народите, изправени пред тежките трусове на съвременния свят".

"Свободата, защитата, прогресът" са трите стълба на предложенията, които Макрон отправя в обръщението си. Той предлага създаване на Европейска агенция за защита на демокрациите, която да пази изборните процедури от манипулации и фалшиви новини, както и забрана на финансирането на политическите партии от външни сили.

Френският президентът вижда европейската миграционна политика под контрола на Европейски център за вътрешна сигурност и обща служба за бежанци и настоява за европейско предимство пред чуждата конкуренция. А за инвестициите за опазване на климата предвижда специална банка.

Еманюел Макрон предлага и Конференция за бъдещето на Стария континент с участието на представителна извадка от европейските граждани, без "забранени теми", включително и темата за преразглеждане на европейските договори. Тя трябва да определи пътна карта за Европейския съюз, като преведе в конкретни действия тези основни приоритети.

Между 23 и 26 май ще се проведат изборите за Европарламент, от които се очаква да са решаващи за бъдещето на Евросъюза, но и за самия Макрон. От техния резултат ще зависи как ще протече втората половина от мандата на френския президент, тъй като политиката му от самото начало се опира на идеята за единна и силна Европа. По време на президентската си кампания той обеща да отвори нова страница в историята на съюза, макар че повечето идеи, изказани от него от 2017-а насам, засега са далече от реализация - като например създаването на единна европейска армия и реформирането на еврозоната.

За сметка на това популизмът набра скорост, а във Франция Макрон се сблъска с "жълтите жилетки". След стъписването обаче той показа, че е боец, и неговата обиколка на Франция, в която по 14 часа на ден разговаряше с представители на местните общности, даде резултат - одобрението към него започна да се завръща на фона на отлива на подкрепа към протестиращите. Вероятно сега френският държавен глава ще се опита да предложи подобна формула и за спасяването на европейския проект преди предстоящите избори.

Facebook logo
Бъдете с нас и във