Банкеръ Daily

Свят

Макрон се надява скоро Бразилия да има нов президент

Френският президент Еманюел Макрон разкритикува бразилския си колега Жаир Болсонаро заради изказани от него позиции. В последния ден на срещата на Г-7 Макрон каза, че се надява Бразилия да има нов президент. 

"Надявам се много скоро да имат президент, който да се справи със задачата", каза Макрон пред репортери, след като беше попитан за скорошни, обидни коментари, които Болсанаро и член на екипа му направиха по адрес на френския президент и съпругата му. 

Той припомни и две други скорошни решения на Болсонаро, които са допринесли за влошаване на отношенията между Франция и Бразилия.

"Когато го видях за първи път, той ми се закле, че ще направи всичко за залесяването на Амазония и ангажиментите по Парижкото споразумение. Петнадесет дни по-късно той прави обратното", каза още Еманюел Макрон 

"Няколко седмици по-късно той имаше спешна среща при фризьора, когато трябваше да се срещне с френския външния министър", добави френският държавен глава.

Неотдавна Болсонаро не взе участие в планирана среща с френския министър на външните работи Жан-Ив Льо Дриан. Тогава бразилският президент оправда отсъствието си със "спешна ситуация", но по-късно пусна видео в социалните мрежи как си подстригва косата. 

Макрон заяви, че е "тъжно за него и бразилците", които са "велики хора". Френският президент каза, че е добър приятел с бразилския народ и го уважава.

Facebook logo
Бъдете с нас и във