Банкеръ Daily

Свят

Макрон реорганизира канцеларията си заради скандал

Френският президент Еманюел Макрон е разпоредил да бъде извършена реорганизация на неговата канцелария, след като е признал, че е имало слабости в начина, по който президентството е подходило към скандала с висш служител от охраната на държавния глава, заснет да бие демонстранти, съобщи Ройтерс. 

Двама сътрудници на френския президент Еманюел Макрон бяха обвинени за на побой над протестиращи. Охранителят Александър Бенала и служителят на президентската партия "Република напред", бяха заснети да бият протестиращи на демонстрацията на 1 май.

Миналата седмица в. "Монд" публикува видеозапис, на който се вижда как Бенала, който носи полицейска каска, влачи жена, а после бие мъж. По-късно френските медии разпространиха второ видео, показващо как Бенала също така малтретира жената.

Тримата полицаи, които предадоха скандалния запис са отстранени от служба и обвинени в нарушаване на професионалната тайна.

Сътрудниците на Макрон са били на демонстрацията като наблюдатели. Не е ясно обаче, защо са имали имали полицейски каски.

Презиеднтът Макрон уволни Бенала в петък, но беше разкритикуван, че не е предприел действия по-рано. Първоначално Бенала е бил временно отстранен от длъжност, но после му е било разрешено да се върне на работа.

Поводът на протестите на 1-ви май в Париж и други френски градове беше планът на Макрон за реформи, включващи по-малко привилегии за новоназначените служители с цел да съживи френската икономика и да подпомогне създаването на нови работни места. Отделно от организираната демонстрация в столицата се събраха около 1200 души с тъмни дрехи, качулки и скрити зад маски лица, които скандираха антифашистки лозунги, развяваха червени знамена, носеха антиправителствени плакати и предизвикаха безредици.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във