Банкеръ Daily

Свят

Макрон разкрива днес плана си за уталожване на протестите във Франция

Френският президент Еманюел Макрон ще разкрие днес дългоочаквания си план, насочен към уталожване на 5-месечните протести на "жълтите жилетки", които навредиха на управлението му, предаде Асошиейтед прес.

Макрон ще произнесе реч в Елисейския дворец, въз основа на 3-месечния национален дебат, който имаше за цел да отговори на недоволството на демонстрантите чрез срещи в кметства и събиране на оплаквания по интернет.

Очаква се френският президент да отговори на безпокойствата, свързани с намаляването на покупателната способност, посредством намаляването на данъците за домакинствата с ниски доходи и мерки за повишаване на пенсиите и за подпомагане на самотни родители. Той може освен това да улесни инициирането на местни референдуми от обикновените хора, отбелязва АП.

Протестиращите смятат, че центристът Макрон отдава предпочитание на богатите, и настояват за по-голямо равенство в доходите.

Френският президент първоначално възнамеряваше да обяви мерките миналата седмица в понеделник, но отложи речта си заради пожара същия ден в парижката катедрала "Нотр Дам".

Facebook logo
Бъдете с нас и във