Банкеръ Daily

Свят

Макрон разговаря със Си Дзинпин, не спомена уйгурите

Президентите на Франция и на Китай, Еманюел Макрон и Си Дзинпин, обсъдиха снощи по телефона двустранните икономически отношения и ситуацията в Мианмар, предаде Франс прес.

В съобщенията на двете страни не се споменава Макрон и Си да са разговаряли за въпроса за уйгурите.

В сряда френският министър на външните работи Жан-Ив Льо Дриан разкритикува пред Съвета на ООН за правата на човека "институционализираната система за репресии" в китайския автономен район Синдзян, където живеят милиони представители на това мюсюлманско малцинство. В реакция посолството на Китай във Франция осъди всякаква "намеса във вътрешните работи на други страни под претекста на човешките права".

Над един милион уйгури са настанени в центрове за политическо превъзпитание в Синдзян, според правозащитни организации - репресии, определени миналата година като "неприемливи" от Макрон. Пекин оспорва тази бройка и твърди, че това са центрове за професионално обучение, предназначени за борба с ислямистката радикализация след атентати, за чиито виновници са сочени уйгурски сепаратисти.

Двамата президенти се поздравили по повод споразумението за защита на инвестициите между Китай и ЕС, сключено в края на 2020 г. Си Дзинпин призовал за "скорошното му встъпване в сила", съобщи китайската агенция Синхуа.

Елисейският дворец информира, че Макрон е приканил Пекин да ратифицира "в най-подходящ срок" основополагащите конвенции на Международната организация на труда (МОТ).

Според текста на споразумението между Китай и ЕС Пекин е обещал да работи за тази ратификация. Китай не е ратифицирал текстовете на МОТ, забраняващи принудителния труд, и срещу него има обвинения, че прибягва до такъв в Синдзян.

Двете комюникета изтъкват, че президентите са се разбрали да засилят икономическите връзки в гражданския ядрен сектор, въздухоплаването, аграрната и хранително-вкусовата промишленост.

Париж вече от години полага усилия да продаде на Пекин обект за преработка на радиоактивни отпадъци на стойност към 10 милиарда евро.

Според Елисейския дворец френският президент е споделил с китайския президент "дълбоката си загриженост по повод ситуацията в Мианма". Пекин все още не говори за държавен преврат във връзка с поемането на властта от военните в тази страна на 1 февруари.

Facebook logo
Бъдете с нас и във