Банкеръ Daily

Свят

Макрон разчита на Туск за реформирането на ЕС

Френският президент Еманюел Макрон прие снощи на вечеря в Елисейския дворец председателя на Европейския съвет Доналд Туск и заяви, че разчита на него, за да даде още по-голям тласък на реформирането на Европейския съюз, предаде Франс прес.

"Ролята на Съвета е решаваща. Искам да заявя тук, че за мен Европейският съвет е много важен. Искам да работя с европейските институции и да дам своя принос в европейските дела", каза Макрон пред журналисти, посрещайки своя гост. "Разчитам много на президента Туск и на ръководната му роля, за да придаде още по-голяма сила на реформите и на европейската амбиция. Вие имахте куража и дързостта през тази предизборна кампания да отстоявате ценностите на Европа, ценностите, които отстоявам и аз", каза френският президент.

"Европа има нужда от вашата енергия и въображение", заяви в отговор председателят на Европейския съвет. "Когато говоря за Европа, мисля не за институциите или за бюрокрацията, а за милионите европейци, които виждат във вашата победа знак за надежда. Надежда, че Европа е закрила и че гледа към бъдещето", добави Доналд Туск, цитиран от Ройтерс.

Facebook logo
Бъдете с нас и във