Банкеръ Daily

Свят

Макрон пристигна в Бейрут, за да помага след експлозията

Френският президент Еманюел Макрон пристигна в Ливан, където ще разговаря с членовете на водещите политически партии малко след масивния взрив, който помете столицата Бейрут. На 4 август близо до пристанището на Бейрут избухна склад с химикали, като при експлозията загинаха повече от 130 души, а ранените са хиляди. Нанесените щети са на стойност поне 15 млрд. долара, според първоначалните оценки. Множество страни, включително Франция, Чехия и Нидерландия обещаха, че ще окажат помощ на средиземноморската страна, за да се справи с последиците от тежкия инцидент, съобщи АФП. 

Макрон обяви, че ще подпомогне с каквото може средиземноморската страна. 

Кипър изпрати два полицейски хеликоптера в ливанската столица Бейрут, заедно с 10 служители на спасителните служби и осем кучета, които да помогнат при откриването на оцелели сред руините. Министърът на външните работи Никос Христодулидис заяви, че Кипър ще изпрати допълнителни екипи от спасители, парамедици, както и хранителни и други ресурси на ливанските власти, според техните нужни. Кипър също така ще изпрати чартърни полети в Ливан, с които да прибере своите граждани от страната, ако те желаят да се завърнат.

Министерството на извънредните ситуации на Руската федерация ще изпрати пет самолета до Бейрут с походна болница, лекари, спасители и лаборатория от "Роспотребнадзор" за откриване на COVID-19. Отделът отбеляза, че всички специалисти са оборудвани със специални костюми и предпазни средства, като се има предвид епидемиологичната ситуация с COVID-19.

Facebook logo
Бъдете с нас и във