Банкеръ Daily

Свят

Макрон преназначи Едуар Филип за премиер

Едуар Филип

Ден след парламентарните избори във Франция, на които победи движението на президента Еманюел Макрон "Република напред", според френското законодателство правителството подаде оставка, предаде Франс прес.

Премиерът Едуар Филип, излъчен от Макрон, след като стана президент през май, връчи оставката си на държавния глава. Това обаче бе само процедурна стъпка и веднага Макрон отново го натовари с мандат да състави ново правителство до сряда вечерта.

Очаква се в новото правителство на Филип да няма големи промени, но според източник, близък до президентството, в него може да не фигурира Ришар Феран, предаде Ройтерс. Сега той е министър на териториалното планиране.

Феран е бивш социалист, който стана един от ранните поддръжници на Макрон в битката му за президентския пост. Срещу него има обвинения за неправомерно финансиране и е започнало разследване.

Феран твърди, че не е извършил нищо нередно. Според източника, близък до президентството, той обаче се е съгласил да се оттегли от поста.

По повод на Ришар Феран Франс прес пък съобщава, че той няма да е в състава на кабинета, защото Макрон му предложил да оглави парламентарната група на "Република напред" в Националното събрание и Феран приел.

Facebook logo
Бъдете с нас и във