Банкеръ Daily

Свят

Макрон поведе борба с доминацията на английския в Брюксел

Английският език има твърде голям превес в Брюксел, особено с наближаващото излизане на Великобритания от ЕС, каза френският президент Еманюел Макрон и обеща да се бори за по-широко използване на френския в институциите на ЕС, предаде Ройтерс.

По данни на Международната организация на франкофонията по света има 274 милиона френскоговорящи. Така френският е петият най-говорен език и четвъртият най-използван в интернет.

Френският дълго време доминираше в централата на ЕС в Брюксел, но английският стана вездесъщ в европейските институции, особено след приемането на източноевропейски членки през 2004 г., отбелязва Ройтерс.

"Ситуацията сега е доста парадоксална. Английският вероятно никога не е имал толкова силно присъствие в Брюксел в момент, когато обсъждаме Брексит. Тази доминация не е неизбежна. От нас зависи да установим някои правила, да присъстваме и да превърнем френския в езика, с който човек получава достъп до редица възможности", каза Макрон.

Макрон, който за разлика от повечето предишни френски лидери често говори на английски при посещенията си в чужбина, увери, че това не е кампания против английския, а за насърчаване на многоезичието.

Той заяви, че подкрепя идеята всеки в Европа да изучава по два чужди езика и че Франция ще увеличи усилията си в преподаването на френски на европейски официални лица.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер написа в Туитър, че е "въодушевен поддръжник на многоезичието".

"Защо езикът на Шекспир да е по-висш от този на Волтер? Допуснахме грешка, като станахме толкова англицизирани", каза Юнкер на френски за телевизия Франс 5.

Той обаче добави: "Английският се превърна във всекидневен работен език в институциите на ЕС. Брексит с нищо няма да промени това, понеже тези, които не идват от западната част на Европа, са свикнали да говорят на английски."
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във