Банкеръ Daily

Свят

Макрон подкрепи Скопие за преговори за присъединяване към ЕС

Френският президент Еманюел Макрон подкрепя Северна Македония за започване на преговори за присъединяване към Европейския съюз

В Париж Макрон проведе среща с македонския си колега Зоран Заев, съобщи БНР.

Двамата са обсъдили съществени въпроси като двустранните отношения, европейската перспектива за Северна Македония, върховенството на закона и реформите, ситуацията в Западните Балкани и ролята на Франция.

"Заявявам с възхищение, че пътят на Северна Македония беше забележителен. Днес ви приемам като съюзник в Париж няколко дни преди срещата на върха на НАТО. С пълната подкрепа на Франция вашата страна стана член на Алианса след като прекрати разногласията си с Гърция. Преспанското споразумение, което изготвихте заедно с Алексис Ципрас, заслужава да бъде наречено историческо. Вие показахте голяма политическа смелост да успеете да убедите хората си", каза Макрон.

Позовавайки се на решението за започване на преговори за членство на Скопие с ЕС и изпълнените условия френският президент подчерта, че е време за неговото осъществяване.

България продължава да блокира пътя на Северна Македония към ЕС. 

Междувременно президентът Румен Радев проведе видеоконферентен разговор с председателя на Европейския парламент Давид Сасоли. Българският държавен глава подчерта, че страната ни принципно и последователно подкрепя европейската интеграция на Република Северна Македония. 

Президентът посочи също така, че България очаква устойчиви и необратими резултати в процеса на изграждане на добросъседски отношения и в това отношение най-важен е прекият и открит диалог между двете най-близки страни на Балканите за постигането на реален напредък.

Миналата седмица македонският премиер Зоран Заев обяви интензивна програма за диалог с българските власти с цел постигане на решение на спора с официална София.

Предстои ни важен период - вярвам, че можем да използваме максимално всички възможни срещи, за да постигнем евентуален успех, каза в неделя Заев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във