Банкеръ Daily

Свят

Макрон: Паспортите за ваксинация ще са несправедливи към младите

Въвеждането на паспорти за ваксинация, което искат някои страни като Гърция, няма да бъде справедливо към младите хора, заяви късно снощи френският президент Еманюел Макрон след края на първия ден от видеоконферентната среща на Европейския съвет за мерките срещу коронавируса, в който участва и българският премиер Бойко Борисов.

"Младежите са на опашката на програмите за ваксинация, това може де факто да забрани на младите да пътуват по време на летните отпуски", каза той, цитиран от Ройтерс.

Подкрепа за ваксинационните паспорти, с които гражданите на ЕС да могат да пътуват без ограничения между държавите членки, изрази освен Гърция, за която туризмът е много важен, и Австрия. Противници на тази идея бяха Германия и Франция. И двата лагера имат привърженици сред другите държави, чието съотношение на силите пролича тази вечер на виртуалния Европейски съвет.

След като лидерите на страните от ЕС се споразумяха да ускорят производството и доставката на ваксини, Макрон добави, че самият той е готов да приеме да му бъде поставена ваксина на "Астра Зенека", ако това му бъде предложено, когато дойде неговия ред.

"Предвид последните научни проучвания, ефективността на ваксината на "Астра Зенека" беше доказана", посочи той.

По-рано тази година Макрон предизвика смайване във Великобритания, като заяви, че разработената от "Астра Зенека" и Оксфордския университет ваксина е "почти неефективна" при лицата над 65-годишна възраст.

Френският президент заяви също, че Астра Зенека не е изпълнила поетите ангажименти за доставки и лидерите на ЕС оказват натиск над компанията да навакса пропуснатото. Според Макрон обаче механизмът за контрол на износа на ваксини не трябва да се използва за забрана на износа им, защото това би било контрапродуктивно.

След виртуалната среща на ЕС вчера председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изрази оптимизъм, че поставената задача за ваксиниране на 70 на сто от пълнолетните граждани на ЕС до края на лятото ще бъде изпълнена, предаде Франс прес. Тя посочи, че се очаква голямо увеличение на доставките на ваксини от различните лаборатории, достатъчни за ваксинирането на 225 милиона европейци.

Данните, разпространени от Еврокомисията показват, че се очаква до края на юни да бъдат доставени близо 600 милиона дози.

"Епидемиологичната ситуация остава сериозна и новите варианти (на коронавируса) създават допълнителни проблеми", затова е необходимо да се запазят наложените ограничения и да се положат повече усилия за ускоряване на доставката на ваксини, се казва в изявление, публикувано след края на първия ден от срещата на високо равнище на ЕС, цитирано от ТАСС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във