Банкеръ Daily

Свят

Макрон отива в Сърбия, търси сближаване

Макрон и Вучич в Париж

Белградският в. "Политика" коментира предстоящата визита следващия месец на френския президент Еманюел Макрон в Сърбия като знак за желанието на Париж "значително да увеличи своето присъствие в страната".

В публикацията, цитирана от Танюг, посещението на Макрон в Белград веднага след националния празник на Франция - Деня на превземането на Бастилията - 14 юли е окачествено като голяма чест.

Френският президент ще бъде на посещение в Сърбия два дни - на 15 и 16 юли, като гост на президента на Сърбия Александър Вучич. Фактът, че става дума за двудневно посещение, свидетелства за желанието на Франция да потвърди и укрепи добрите отношения, включително все по-развитото икономическо сътрудничество и годишен търговски обмен, който достига 1 милиард евро, коментира "Политика". 

Вестникът пише, че посещението идва във важен момент с оглед на това, че Белград е изложен на огромен натиск във връзка с Косово. Според изданието представителите на Франция на заседанието на Съвета за сигурност на ООН в Ню Йорк преди два дни са имали по-балансирана реторика в сравнение с други западни държави, които признават независимостта на Косово.

Всичко това свидетелства, че Париж може да бъде по-отворен към предложенията на сръбската страна, когато става дума за постигане на компромисно решение, коментира "Политика".

Първоначално посещението на Макрон бе обявено за началото на декември 2018 г., но беше отложено заради бунта на жълтите жилетки в Париж и редица други градове.

Facebook logo
Бъдете с нас и във