Банкеръ Daily

Свят

Макрон одобри закон срещу насилието при протести

Френският президент Еманюел Макрон одобри т.нар. "Закон против насилието", насочен към противодействие на агресивните прояви по време на демонстрации. Текстът на закона бе публикуван в четвъртък в държавния вестник L'Officiel , предава ТАСС.

"Законът, насочен към укрепване, осигуряване и поддържане на обществения ред по време на демонстрации, публикуван в L'Officiel,  влезе в сила тази сутрин," - пише в четвъртък в Twitter ръководителят на МВР  Кристоф Кастанер. Той подчерта, че този закон "гарантира френската безопасност и предпазва френските граждани от насилие". "Това е текст, който защитава нашите институции и нашата свобода", добави министърът.

Преди това френските власти на фона на протестите на "Жълтите жилетки", които често са съпроводени с сблъсъци с органите на реда и палежи, обявиха изготвянето на законопроект, който значително би засилил наказанието за участниците в разрушителни и насилствени действия по време на демонстрации. Подготвеният от правителството документ получи подкрепата на френския парламент на първо четене в средата на март. В сряда от парламента заявиха, че няма да има второ четене на законопроекта.

Същевременно Конституционният съвет на Франция отказа да одобри член, който позволява на префектите, при определени условия, да забранят участието в демонстрации на лица, които представляват особена заплаха за обществото. Третата точка, която предизвика най-много противоречия, предвиждаше правото на префектите да забранят участие в протестни действия на всеки, който „представлява сериозна заплаха за обществения ред“. Неспазването на тази забрана предполага лишаване от свобода до шест месеца и глоба в размер на 7,5 хиляди евро.

Междувременно, Конституционният съвет одобри няколко други членове на закона, които също предизвикаха смесени реакции. Един от тях се отнася до въвеждането на наказание за онези, които се явяват на протестен митинг с маски на лицата или шал. Санкцията е в размер до 15 хил. евро, също така съществува възможност за лишаване от свобода. "Законът срещу насилието" също определя правото на органите на реда да претърсват райони на демонстрации за наличие на предмети, които могат да бъдат използвани като оръжие.

Движението на "Жълтите жилетки" възникна във Франция в средата на ноември 2018 г. в знак на протест срещу растящите цени и данъци. В бъдеще протестиращите се противопоставиха на институциите на властта като ги обвиниха в неефективно управление на страната, както и в това, че мерките, предприети за борба с бедността, не са достатъчни. В страната минаха повече от двадесет национални дни на протест, който в много големи градове, включително в Париж, бе придружен от сблъсъци на демонстранти със силите на реда и закона, палежи и грабежи на магазини.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във