Банкеръ Daily

Свят

Макрон обяви приоритетите на френското европредседателство

Франция поема днес за шест месеца ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз с амбициозни приоритети, които бяха представени за първи път на 9 декември миналата година от президента Еманюел Макрон.

При представянето на тези приоритети Макрон отбеляза, че моментът, в който Франция ще председателства Съвета на ЕС, се характеризира с продължаващата вече близо две години здравна криза, с борбата с климатичните изменения, с дигиталната революция, с растящо неравенство по света и с проблеми с мигрантите, които понякога биват използвани от някои държави за извършването на хибридни атаки. Френският лидер изтъкна, че с всички тези предизвикателства европейските държави ще се справят по-добре заедно, в една обединена Европа.

Макрон заяви, че ако трябва с едно изречение да обобщи приоритетите на френското председателство, той би казал, че това е целта Европа да извърви пътя от сътрудничеството вътре в границите на ЕС до това да се превърне в световна сила, която е напълно суверенна и която сама определя съдбата си.

Френският президент маркира три големи направления, които ще оформят облика на френското председателство:

- Полагането на усилия за една по-суверенна Европа. Според Макрон суверенна Европа значи на първо място Европа, която е способна да контролира границите си. Защитата на границите е необходимо условие както за гарантирането на сигурността на европейците, така също и за справяне с миграцията, която създаде проблеми на Европа в миналото, заяви френският президент в своята презентация.

В рамките на усилията за създаване на по-суверенна Европа Франция ще инициира реформа на Шенгенското пространство и създаването на механизъм за спешна реакция в случай на криза по границите на ЕС.

Друг елемент от създаването на по-суверенна Европа според френския президент е общата европейска политика в сферата на отбраната. Макрон изтъкна, че европейските страни, независимо от това дали членуват в НАТО или не, имат общи интереси в тази сфера.

- Второто голямо направление на френското председателство на Съвета на ЕС ще бъде изграждането на нов европейски модел на икономически растеж. 

- Третото голямо направление на френското председателство ще бъде в сферата на културата, изкуството и образованието. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във