Банкеръ Daily

Свят

Макрон обяви икономическо извънредно положение, вдигна минималната заплата със 100 евро

Френският президент Еманюел Макрон обеща увеличение със 100 евро на минималната месечна заплата във Франция от януари, предадоха световните агенции.

В телевизионно обръщение към нацията, направено след бурните протести на движението на "жълтите жилетки", Макрон каза също, че обявява "социално и икономическо извънредно положение". Той заяви, че планираните данъчни увеличения върху пенсиите няма да се прилагат за хората с доходи под 2000 евро. Няма да се облагат и парите за извънреден труд.

Той обеща, че ще бъдат използвани "всички средства", за да се възстанови спокойствието след съпроводените от насилие протести, които разтърсиха Франция.

Това беше първото му обръщение към нацията, откакто насочените срещу данъците демонстрации прераснаха в бунтове в Париж.

Президентът се опита да възприеме мек и успокоителен тон и призна, че "гневът и възмущението" на обществото е свързано с високите разходи. Той обаче заяви, че няма да има толерантност към хората, стоящи зад насилието при протестите.

По думите му "никой гняв не оправдава" нападането на полицаи или плячкосването на магазини. Тези прояви заплашват високо ценената свобода във Франция, подчерта Макрон.

Макрон обеща да поиска от големите корпорации да вземат участие в развитието на страната, предаде ТАСС. " Големите предприятия и най-богатите граждани са длъжни да помогнат за успеха на нацията, каза той. Ще ти събера и ще взема решения по този въпрос тази седмица".

Мерките, обещани от президента Макрон в отговор на вълната от протести във Франция, ще струват между 8 и 10 милиарда евро, съобщи държавният секретар за публичните дейности и финанси Оливие Дюсопт, цитиран от Ройтерс.

"Това е между 8 и 10 милиарда евро. Сега сме в процес на прецизни изчисления, за да видим как да финансираме (мерките)", каза той по телевизия Бе Еф Ем.

Facebook logo
Бъдете с нас и във