Банкеръ Daily

Свят

Макрон обещава отваряне на Нотр Дам до 2024 г.

АФП

Френският президент Еманюел Макрон посети парижката катедралата "Нотр Дам", за да види как вървят възстановителните дейности след опустошителния пожар преди две години, предадоха световните агенции.

Часове след пожара, станал на днешната дата, Макрон обеща, че катедралата ще бъде възстановена и отворена за богомолци до 2024 г.

Повече от 700 дни работници обезопасяваха обекта, така че самите реставрационни работи да започнат безопасно. Днес от покрива на катедралата, който сега е почти изцяло покрит от скеле, работни платформи и на места с платнища, Макрон отправи поглед към повредения от пожара трансепт на храма и благодари на намиращите се на обекта работници.
"Впечатлени сме от това, което виждаме, от работата, която е свършена за две години", каза Макрон на група работници. "Браво, благодаря ви", добави той.

Самата реставрация ще започне в края на настоящата година, съобщи днес генерал Жан-Луи Жоржлен, бивш главнокомандващ на въоръжените сили, натоварен от Макрон да оглави възстановяването на катедралата.

Първата фаза на проекта - тази на обезопасяването на храма, беше усложнена и от отстраняване на 200 тона метал, след като пламъците погълнаха огромно скеле, издигнато около катедралата заради ремонтни дейности, започнали преди пожара. Първата фаза беше забавена и от безпокойството от евентуално оловно замърсяване на зоната около храма, а впоследствие и от коронавирусната пандемия.

Финансирането на реставрацията на катедралата засега не буди безпокойство. Около 834 милиона евро са дарени от милиардери и обикновени католици за тази цел.
Катедралата "Нотр Дам" е обект от световното наследство на ЮНЕСКО и годишно привличаше над 13 милиона посетители.

Facebook logo
Бъдете с нас и във