Банкеръ Daily

Свят

Макрон обеща "по-силна Франция"

Еманюел Макрон встъпи в длъжност като президент на Франция за втори петгодишен мандат. На официалната церемония в Елисейския дворец той заяви, че френският народ се е обявил за независимост в днешния дестабилизиран свят и подчерта, че е изключително важно да бъдат предприети действия за една по-независима Франция. "Франция направи своя избор в полза на ясния проект за бъдеще, независимост и прогрес", каза Макрон и благодари на избирателите. "Народът избира президента - това е нов мандат и нов президент", добави той.

В речта си при встъпване в длъжност френският президент подчерта, че ще работи за една по-силна Франция, а във външнополитически аспект "не бива да се допуска изостряне на конфликта в Украйна и в Европа трябва да бъде изграден нов мир".

"Тъкмо в трудните моменти Франция винаги е показвала най-добрите си качества", посочи Макрон. "Предстоят ни сериозни инвестиции по пътя към модела "Франция 2030", който ще направи страната по-енергична и по-силна. Франция трябва да живее по-добре и да намери отговор на предизвикателствата на времето. Наша цел трябва да бъдат реформите и единството. Това ще позволи да положим основите на демократичното възраждане, от което се нуждае нашата страна", допълни той. И се обяви и за по-достъпна образователна и здравна система.

Преизбраният френски държавен глава изтъкна, че трябва да бъде намерен подходящ начин за сключването на нов обществен договор.

Преди две седмици 44-годишният  Еманюел Макрон, който управлява от 2017 г., спечели балотажа на президентските избори срещу крайнодясната националистка Марин Льо Пен. Макар и церемонията по встъпването в длъжност за втория му мандат да беше днес, новият му мандат официално ще започне на 14 май и ще продължи до 2027 г.

Facebook logo
Бъдете с нас и във