Банкеръ Daily

Свят

Макрон настоява Китай и САЩ да не пренебрегват интересите на ЕС

Търговското споразумение между Китай и САЩ трябва да отчита и запазва интересите и на други страни, като се започне от тези на Европейския съюз. Това каза френският президент Еманюел Макрон в реч, която произнесе пред Второто международно изложение за вносни стоки в Шанхай, съобщи ТАСС.

"Търговската война води само до губещи. Сблъсъкът между Китай и САЩ тегне над световния растеж. Китай постигна силен икономически растеж в последните 40 години, но е необходимо да отвори повече пазара си, за да коригира дисбалансите на глобализацията, пораждащи изкушение към изолация и отстъпление в някои западни страни. Създаването на нови връзки на баланс предполага, че процедурите за достъп до китайския пазар трябва да бъдат ускорени, да стават по-прозрачни, за да се позволи на чужди предприятия, по-специално на онези предприятия, които правят иновации, да се настанят с доверие в Китай", каза Макрон. Той допълни, че това предполага "нашите фирми да могат да се ползват от равнопоставено отношение на достъп до субсидии и до търгове за обществени поръчки", каза Макрон и  осъди, без да го споменава поименно, американския си колега Доналд Тръмп, прибягващ до едностранни действия, до използване на оръжието на митата и на принципа на закона на по-силния.

Френският президент смята, че е от общ интерес ЕС и Китай да подпишат търговско споразумение през 2020 г. Той разчита, че този договор ще отчита интересите на всички страни на основата на принципите на защита на интелектуалната собственост.

Междувременно бе съобщено, че Белият дом обмисля дали да отмени някои мита върху китайски стоки като отстъпка, за да бъде подписано частично търговско споразумение между САЩ и Китай. Очаква се това да прекрати търговската война между двете страни още този месец, съобщава "Файненшъл таймс".

Членовете на администрацията на президента Доналд Тръмп обсъждат евентуалното отменяне на 15%-ото мито върху внос от Китай на стойност 112 млрд. долара.

Облагането влезе в сила от началото на септември и обхваща стоки като облекло, уреди и плоски монитори.

Facebook logo
Бъдете с нас и във