Банкеръ Daily

Свят

Макрон настоя за преразглеждане на отношенията с Русия

Френският президент Еманюел Макрон поиска преразглеждане на отношенията между Европейския съюз и Москва. Макрон обяви, че Стария континент се нуждае от нова архитектура за сигурност, която да включва Русия.

В изказване след среща с финландския президент Саули Нийнистьо френският държавен глава подчерта, че ЕС се нуждае от стратегически отношения с Турция, включително по въпросите на отбраната.   

Според Макрон трансатлантическите въпроси трябва да бъдат преразгледани, за да може "Европа да има стратегическа и отбранителна автономия".

Президентът на Франция уточни, че подобни промени включват сътрудничество със "силите, които са на границите на Европа и големите страни", с които е споделяна обща история.

Европа трябва да е способна да защитава стратегическите си интереси и финансовата си независимост и да реагира на новата глобална икономическа и отбранителна ситуация, предизвикана от управлението на американския президент Доналд Тръмп. Тази позиция ще бъде защитава от Макрон и в бъдеще според анализаторите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във