Банкеръ Daily

Свят

Макрон надви Льо Пен в последния телевизионен дебат

Четири дни преди решаващия втори тур на президентските избори във Франция лидерката на крайната десница Марин Льо Пен и центристът Еманюел Макрон се изправиха вчера лице в лице в язвителен телевизионен дебат, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА.

Льо Пен атакува още в началото съперника си заради миналото му на инвестиционен банкер и министър на икономиката, за да го представи като кандидат на големия бизнес, а себе си - за защитник на френските работници. Тя го нарече "самодоволен банкер" и "галеното дете на системата и на елитите", а той я нарече лъжкиня, която говори небивалици, и каза, че реториката й е лишена от съдържание

"Вашата стратегия е да казвате много лъжи. . . и да не предлагате нищо", заяви кандидатът на движение "Напред!" по отношение на програмата на Льо Пен в областта на заетостта и я нарече "великата жрица на страха".

Най-ожесточен бе дебатът за националната сигурност. Льо Пен обвини противника си, че е няма план за гарантиране на националната сигурност и че е снизходителен към ислямския фундаментализъм. Макрон отвърна, че борбата срещу тероризма ще бъде негов приоритет, ако бъде избран на поста, и на свой ред разкритикува лидерката на Националния фронт, че говори опростенчески.

"При всички положения Франция ще бъде управлявана от жена: това ще съм или аз, или г-жа Меркел", заяви Льо Пен и обвини Макрон, че не е склонен да предприеме нищо без благословията на германския канцлер.

Французите оцениха Еманюел Макрон като по-убедителен на заключителния тв дебат, отколкото Марин Льо Пен, показаха междувременно  резултатите от блиц анкета, осъществена от агенция "Елаб" след приключване на телевизионния дебат и представени от тв канала БФМ-ТВ.

Според огласените резултати от анкетата 63% от френските тв зрители считат, че Макрон се е представил по-добре от Льо Пен на заключителния дебат. 34% от запитаните са предпочели лидерката на "Национален фронт" Марин Льо Пен, а 3% не са отговорили.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във