Банкеръ Daily

Свят

Макрон: Ливан ни призовава да действаме бързо и ефикасно

Откривайки от Париж международната дарителска видеоконференция за Ливан, френският президент Еманюел Макрон призова за бързи и ефективни действия, така че помощта да стигне най-пряко до ливанското население, предаде Франс прес.

Пет дни след опустошителната експлозия в Бейрут Макрон призова също ливанските власти да действат, за да отговорят на очакванията и желанията, които ливанците легитимно изразяват и в този момент по улиците на Бейрут. "Длъжни сме всички заедно да направим всичко възможно, за да не вземат връх нито насилието, нито хаосът", заяви той.

"Залогът е бъдещето на Ливан", подчерта френският президент и допълни, че предложението за подпомагане включва подкрепа за безпристрастно, убедително и независимо разследване на експлозията на бейрутското пристанище на 4 август, при която загинаха най-малко 158 души.

И преди тази трагедия ливанската икономика вече беше в тежка криза и се опитваше да се възстанови от кризата с коронавируса. А сега много правителства се притесняват да дават на доверие пари на едно правителство, смятано от собствения си народ за силно корумпирано, отбелязва Ройтерс.

Facebook logo
Бъдете с нас и във