Банкеръ Weekly

Свят

Макрон и Тръмп: Любов без разбирателство

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че очаква американският му колега Доналд Тръмп да изтегли Съединените щати от споразумението за ядрената програма на Иран. На пресконференцията в края на тридневното си посещение в Съединените щати Макрон уточни, че прави тази преценка на базата на досегашните изявления на Тръмп, но пълна сигурност по въпроса ще има едва когато американският президент обяви решението си на 12 май.

Неуспехът на френския президент да убеди американския си колега да промени мнението си за сделката с Техеран е само един от аспектите, по които двамата световни лидери не успяха да постигнат съгласие. Въпреки бляскавото посрещане и демонстративните си приятелски жестове Доналд Тръмп не даде яснота на френския си гост по редица стратегически и икономически въпроси, засягащи европейските интереси. Към иранската ядрена сделка се прибавят несъгласията за ситуацията в Сирия, от която Тръмп иска да изтегли американските сили, и заплахата от надвиснала търговска война.

На пресконференцията преди заминаването си Макрон призна неуспехите си, като описа политиката на Съединените щати по отношение на международните споразумения като безумна и обясни решенията на домакина си с вътрешнополитически причини. Отбелязвайки, че Тръмп е изтеглил Вашингтон и от Парижкото споразумение за климата - ангажимент, поет от неговия предшественик Барак Обама, с който Франция особено се гордее, Макрон подчерта, че подобни чести промени в американските позиции по глобални въпроси "може и да работят в краткосрочен план, но в средно- и дългосрочен план това е доста безумно". По отношение на намеренията за оттегляне от иранското споразумение френският президент допълни, че това ще е равнозначно на отваряне на "кутията на Пандора".

Френският президент направи тези признания, след като в пламенна реч в американския Конгрес се застъпи за много от нещата, които неговият американски колега отхвърля. В речта си той отрече много от аспектите на политическите възгледи на Тръмп.

Макрон се обяви срещу национализма и изолационализма и призова Съединените щати да останат предани на глобалните идеали на сътрудничеството пред лицето на тероризма и на други предизвикателства. "Ние можем да изберем изолационизма, оттеглянето и национализма - това е вариант. Това може да бъде изкушаващо за нас като временен лек за нашите страхове. Но затваряйки вратата към света, ние няма да спрем еволюцията на света", каза той.

Макрон директно атакува прокламираната от Тръмп политика "Америка на първо място", като защити идеята за силен силен мултилатеризъм и каза, че това изисква и американското участие. "Съединените щати са онези, които измислиха този мултилатеризъм. Вие сте сега онези, които трябва да ни помогнете, за да го съхраним и да го пресъздадем отново", каза френският президент. Той не пропусна и да обърне внимание на усложнените търговски отношения между Евросъюза и Съединените щати с думите, че "търговска война, изправяща съюзници едни срещу други, е несъвместима с нашата мисия, нашата история и сегашните ни ангажименти към глобалната сигурност".

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във