Банкеръ Daily

Свят

Макрон и Тръмп единни за Сирия, но не и за климата

Френският президент Еманюел Макрон заяви снощи на обща пресконференция с американския президент Доналд Тръмп, че уважава неговото решение да изтегли САЩ от Парижкото споразумение за климата, но допълни, че той лично остава привързан към този договор и произтичащите от него ангажименти, предаде Франс прес.

По въпроса за климата американският президент каза, че САЩ са ангажирани да бъдат лидери в защитата на околната среда.

По отношение на климатичното споразумение Тръмп каза, че "нещо би могло да се случи".

"Нещо би могло да се случи по отношение на Парижкото споразумение. Ние ще видим какво може да се случи, но ние ще говорим за това през идния период от време. Ако това нещо се случи, то ще бъде чудесно, ако не стане, ще бъде също ОК", заяви той.

Двамата лидери потвърдиха, че френско-американските връзки са неразрушими. Тръмп каза, че двамата с Макрон са обсъждали и как да укрепят стратегическото партньорство между Франция и САЩ.

На срещата си Макрон и Тръмп са обсъждали редица въпроси, сред които и Сирия.

Двамата лидери казаха на общата си пресконференция, че призовават дипломатите да изготвят в идните седмици конкретна инициатива, имаща за цел да подготви бъдещето на Сирия. Макрон допълни, че заедно с Тръмп работят за поствоенна пътна карта за Сирия.

Франция и САЩ предлагат сформирането на международна контактна група за стабилизирането на ситуацията в поствоенна Сирия, съобщи още Макрон.

Франция чества днес националния си празник. След вчерашната си работна си среща с Еманюел Макрон, днес Доналд Тръмп той ще присъства на тържествения военен парад, посветен и на стогодишнината от включването на САЩ в Първата световна война. Събитието ще премине при небивали мерки за сигурност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във