Банкеръ Daily

Свят

Макрон и Меркел са обсъдили с Путин сътрудничество за ваксините

Френският президент Еманюел Макрон и канцлерката на Германия Ангела Меркел са обсъдили във видеоконферентен разговор с руския президент Владимир Путин евентуално сътрудничество в областта на ваксините.

Френският президент Еманюел Макрон и канцлерката на Германия Ангела Меркел са обсъдили във видеоконферентен разговор с руския президент Владимир Путин евентуално сътрудничество в областта на ваксините, съобщи Ройтерс.

Те са разговаряли за сътрудничество в зависимост от напредъка в процеса по одобрение на ваксината "Спутник V" от Европейската агенция по лекарствата. От своя страна, Кремъл уточни, че предмет на разговора са били "възможните доставки и общо производство" на "Спутник V" в страните от Европейския съюз. Оценката на руския препарат се прави по нормите, прилагани за всички други ваксини.

Друга тема на разговора е била състоянието на руския опозиционер Алексей Навални, както и ситуациите в Беларус, Либия и Сирия.

Междувременно бе съобщено, че Австрия преговаря с Русия за закупуването на руската ваксина срещу коронавируса "Спутник V". 

Преговорите за "Спутник V" са били инициирани от канцлера Себастиан Курц по време на разговор с руския президент Владимир Путин на 26 февруари. Оттогава Австрия преговаря с руския Фонд за преки инвестиции, който отговаря за продажбата на ваксината зад граница.

Сделката между Австрия и Русия може да донесе на страната около 1 милион дози от ваксината "Спутник V", като първите 300 000 дози могат да бъдат доставени още през април. Финално решение за закупуването на ваксината обаче все още не е взето.

Facebook logo
Бъдете с нас и във