Банкеръ Daily

Свят

Макрон и Меркел са готови да дадат на Лондон още време за Брексит

Френският президент Еманюел Макрон заяви днес, че е готов да разгледа молба за отлагане на датата за Брексит от Лондон, ако тя бъде мотивирана. Той допълни, че е "настъпил моментът британците да направят своя избор", предадоха световните агенции.

"Ако британците имат нужда от повече време, ние можем да разгледаме молба за удължаване на крайния срок - ако тя бъде мотивирана от нови решения на британците. Но ние не можем в никакъв случай да приемем удължаване без ясна перспектива по набелязаната цел", каза Макрон на обща пресконференция с гостуващата му канцлерка на Германия Ангела Меркел.

"Ако британците се нуждаят от повече време, няма да им откажем, но ние се стремим към нехаотичен Брексит, към излизане на Великобритания от ЕС със сделка", допълни той.

Според Меркел ЕС продължава да смята, че постигнатото миналата година споразумение за Брексит с Великобритания е актуално, но ако на Лондон му е нужно повече време, за да го утвърди, това време ще му бъде отпуснато.

"Ние сме напълно съгласни, че споразумението е актуално и аз говорих за това неотдавна в Шарм ел Шейх с британския премиер Тереза Мей. Ако на Великобритания й е нужно още малко време, ние, разбира се, няма да се противопоставим на това", заяви Меркел.

Планираната дата за Брексит е 29 март, но досега Тереза Мей не успя си осигури подкрепата на мнозинството парламентаристи за договорената от нея сделка.

Тази вечер Мей ще внесе за дебати и гласуване в парламента проект на решение за удължаване на преговорите с Брюксел и същевременно ще предложи механизъм за отлагане във времето на датата на развода в случай на провал на преговорите, допълва Франс прес.

Сутринта главният преговарящ за Брексит в ЕК Мишел Барние каза, че евентуално отлагане на датата за Брексит е възможно при условие, че британците обяснят за какво искат да използват допълнителното време.

Facebook logo
Бъдете с нас и във