Банкеръ Daily

Свят

Макрон готов да домакинства на международна среща за Ливан

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че Франция може да бъде домакин на международна конференция за подкрепа на Ливан през октомври, предаде Франс прес.

"Трябва да продължим да мобилизираме цялата международна общност. Готов съм да организираме, може би във втората половина на октомври, международна конференция за подкрепа заедно с ООН", каза Макрон, който е на второто си посещение в Бейрут след опустошителната експлозия в пристанището на ливанската столица преди близо месец.

Следващите шест седмици са от решаващо значение за бъдещето на Ливан, каза Макрон, цитиран от Ройтерс.

Френският лидер посади кедър в гора северно от Бейрут по случай сто години от създаването на Ливан, предаде Асошиейтед прес.

Предстои той да се срещне с ливански ръководители, за да обсъди начините за изваждане на страната от безпрецедентната икономическа и финансова криза и от последиците на експлозията в Бейрут на 4 август, в която бяха убити или ранени хиляди души.

При последното си посещение Еманюел Макрон призова за нов политически договор, като условие за това Ливан да получи финансова помощ. Бейрут е в тежки преговори с Международния валутен фонд, като те вече са заявен приоритет на следващия премиер - досегашният посланик в Германия Мустафа Адиб.

Той беше излъчен от партията на бившия премиер Саад Харири и подкрепен от шиитското движение „Хизбула“, което заедно с коалиционните си партньори има парламентарно мнозинство.

При пристигането си снощи Макрон призова за възможно най-бързо съставяне на ново правителство.

Френският президент обаче беше посрещнат от протестиращи, скандиращи „Не на Адиб“, които възприемат следващия премиер като продължение на статуквото, отговорно за политическата и икономическа криза.

Към момента страната продължава да се управлява от премиера в оставка Хасан Диаб, който заяви оттеглянето си след унищожителния взрив в Бейрут на 4 август, причинен от неправилно съхранявани хиляди тонове амониев нитрат. 

Преди дни Макрон се обяви и срещу политическата система в Ливан, според която президентът е християнин, премиерът сунит, а председателят на парламента - шиит.

Facebook logo
Бъдете с нас и във