Банкеръ Daily

Свят

Макрон: ЕС трябва да се реформира

Водещият кандидат за президент на Франция Еманюел Макрон заяви за Би Би Си, че Европейският съюз трябва да се реформира, иначе ще бъде изправен пред перспективата за "Фрексит".

Проевропейският центрист направи изявлението в последната седмица на кампанията преди балотажа на 7 май, на който ще премери сили с крайнодясната кандидатка и евроскептичка Марин льо Пен.

Льо Пен се възползва от антиевропейските настроения и обеща референдум за членството на Франция в ЕС. Тя спечели подкрепата на населението в земеделските и бившите индустриални райони с обещанието да върне контрола на Франция над границите й и да прекрати имиграцията.

"Аз съм проевропеец и постоянно защитавам по време на кампанията си европейската идея и европейската политика, защото вярвам, че те са много важни за френския народ и за мястото на страната ни в глобализацията. Но същевременно трябва да погледнем истината в очите, да се вслушаме в хората и в това, че те са изключително гневни и нетърпеливи, ЕС не бива да продължава да функционира по този начин.", заяви Макрон.

Той отбеляза, че ако бъде избран за президент, една от задачите му ще бъде дълбокото реформиране на ЕС и на европейския проект. Ако позволим ЕС да продължи да функционира както сега, би било "предателство", подчерта Еманюел Макрон.

По-късно Макрон и съперничката му Льо Пен ще говорят на митинги в Париж. Очакват се и традиционните първомайски демонстрации.

Facebook logo
Бъдете с нас и във